Kornwerderzand een complexe sluis uitgelegd

De vakantie staat voor de deur, tijd voor het plannen van lekkere lange tochten, misschien wel naar de Waddenzee. Natuurlijk kunnen we op meerdere manieren op het Wad komen, de meest gebruikte manier is via de sluis van Kornwerderzand. Passeren is niet altijd eenvoudig. Er zijn twee kolken, een grote en een kleine. Na het schutten volgt de dubbele draaibrug in de snelweg A7, die de verkeersleiding het liefst zo kort mogelijk wil openen om ons waterrecreanten te laten passeren. Dat betekent dus rondjes varen tot iedereen er is. In dit artikel gaan we het allemaal rustig bekijken .

Van zoet naar zout

De vakantie begint doorgaans op binnenwater, dus we kijken eerst naar de passage vanaf het IJsselmeer naar de Waddenzee. De sluis wordt 24 uur per dag bediend, dus we hoeven ons geen zorgen te maken over de tijden van draaien. Wel is het zo dat er niet geschut wordt als het verschil tussen het IJsselmeer en de Waddenzee ten opzichte van NAP meer dan 180 centimeter bedraagt. 

Na de havenhoofden met de imposante betonnen bunker moeten we al snel een keuze maken. Aan bakboord is de toegang tot de grote sluiskolk. Hier zijn ook wachtplaatsen voor de recreatievaart. Na een tocht met harde wind en hoge golven kan het goed zijn om even rust aan boord te brengen voordat je het zeegat kiest. Aan de zee-zijde van het complex zijn ook steigers om aan te liggen maar daar heerst wel eb en vloed. Aan de binnenkant is het meestal kalmer.

Contact altijd beter

Zijn we klaar om te schutten, dan moeten we een van de twee sluizen kiezen. Daarvoor zijn er op de sluis twee lampen. Een is een isofaselicht (een licht dat even lang aan als uit is) de andere lamp geef een vast licht. De kant van het flikkerlicht is de sluis die als eerste open zal gaan om te schutten. Kijk regelmatig achterom, de Lorentzsluizen worden dagelijks gebruikt door beroepsvaart en de grote jongens hebben altijd voorrang. Is er een marifoon aan boord, dan is het aan te raden om even kort de sluiswachter op te roepen met je intenties en de vraag of er nog bijzonderheden zijn. Het kanaal van de marifoon (VHF 18) staat op de borden aangegeven. Telefonisch contact kan ook via het nummer 088-7974589. Vergeet niet te vermelden van welke kant je komt, de sluiswachter kan dat immers niet zien.

Invaren

Na het invaren leg je het schip vast zoals in elke sluis. Omdat deze sluis van zoet naar zout gaat kan het water in de sluis extra hard stromen maar meestal valt het mee. Bij het uitvaren passeer je nog een bellenscherm dat is bedoeld om de vermenging van zoet er zout water tegen te gaan. Na het uitvaren kom je in de zogenaamde ‘binnenhaven’. Deze naam doet denken aan een haven met bijbehorende faciliteiten maar niets in minder waar. De kades van de binnenhaven bestaan uit basaltblokken. De lichten van de brug in de A7 Kornwerderzand blijven op rood tot alle schepen uit de sluis zijn en zich voor de brug hebben verzameld. Dan pas gaan de twee draaibruggen open om het wegverkeer minimaal te hinderen. Soms houdt de brugwachter ook hier rekening met een vaste busverbinding. Zo lang de bus nog niet is gepasseerd moeten de schepen zich met de motor op hun plaats houden. Ook als een van de nooddiensten zich met spoed over de afsluitdijk beweegt blijft de brug langer gesloten.

Dwarsstroom

Na het openen van de brug in de A7 Kornwerderzand spoeden de meeste boten zich naar buiten om eindelijk het zoute zilt te ervaren. Aan bakboord is een lange wachtsteiger die ook kan worden gebruikt als tuigsteiger. Eenmaal buiten de havenhoofden kiezen de meeste schepen voor de Boontjes richting Harlingen. Vaar je hier voor het eerst, neem dan even rustig de tijd. Voor de haveningang liggen eerst een aantal rode en groene KZ-boeien van Kornwerderzand. Dan volgt een kardinaal, de BO-7 KZ-2. Bij vloed kan hier een flinke dwarsstroom staan, richting Harlingen. Je moet dan flink opsturen om de kardinaal nog te halen. Deze boei ligt in diep water en passeren aan de stuurboordzijde van de boei is meestal geen probleem.

Goede vaart!

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Vaarmarkt. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@vaarmarkt.nl of contact hem via linkedin

Vond je dit interessant? Deel het met anderen

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Geschreven en/of gepubliceerd door

Klaas Wiersma

Lees ook

Harlingen zoet en zout

House of Boats – persoonlijke verkoopbemiddeling met een frisse aanpak

Trends: Bellyboat-vissen

Vaarpartners